Unngå disse vanlige økonomiske tabbene

Økonomiske problemer er det best å avdekke så tidlig som mulig. For å få en god personlig økonomi er det viktig å avdekke mulige feller som man kan falle for og unngå disse. Her er 10 vanlige personlig økonomiske tabber som oppstår blant folk flest.

Økonomibloggen
Økonomibloggen
  1. Ikke planlegge: Mennesker er født til å prokrastinere. Det er derfor vi har frister å forholde oss til – og fristforlengelse. Dessverre, har du ikke alltid konkrete frister å forholde deg til når det kommer til personlig økonomi. Du kan tillate din kredittgjeld til å summere seg opp, eller du kan la sparepengene stå i svake investeringer for flere år.Du kan betale høyere skatt eller overbetale for finansielle produkter. Selvfølgelig, planlegging av din økonomi er ikke like morsomt som å planlegge din neste ferie, men ved god økonomisk planlegging kan du ta enda flere ferier i fremtiden.
  2. Bruke for mye: Enkel matematikk hjelper deg å forstå at sparing er differansen mellom hva du tjener og hva du bruker (forutsatt at du ikke bruker mer enn du tjener). For å øke sparingen, kan du enten jobbe mer, øke inntekten gjennom utdanning eller forfremmelse, eller bruke mindre penger. For de fleste mennesker, særlig på kort sikt, er en sparsommelig tilnærming nøkkelen for å bygge sparepenger og formue.
  3. Kjøpe varer og tjenester med kreditt: Selv med dagens lave renter, å bære kapital på kredittkortet eller kjøpe en bil på kreditt betyr at deler av fremtidig inntekt kommer til å bli øremerket for nedbetaling. Kjøpe på kreditt motiverer deg for å bruke mer enn du egentlig har råd til, fordi du ikke får den samme nærheten til pengene.
  4. Utsette pensjonssparing: De fleste mennesker sier at de ønsker å pensjonere seg i midten av 60-årene. Men for å oppnå dette målet, må de fleste mennesker spare en relativt stor del av inntektene før eller senere (avhengig av forventet bruksmønster som pensjonist). Jo lenger du venter med å spare for pensjonering, jo vanskeligere er det å oppnå gitt mål. Sørg for å sjekke din pensjonsordning med arbeidsgiver og sett opp en spareplan for å nå ditt pensjonsmål.
  5. Bli offer for «gode» tilbud: Gode tilbud som ikke har anledning for en liten refleksjon eller å tenke seg om to ganger, er katastrofer som bare venter på å inntreffe. Hold deg unna mennesker som presser deg til å ta en avgjørelse, som garanterer deg stor investeringsavkastning, og som mangler den rette erfaringen og kunnskapen for å hjelpe deg.
  6. Ikke forberede seg godt nok: For å gjøre de beste kjøpene, les anmeldelser, gjør undersøkelser og få anbefalinger fra objektive personer. Du må også sjekke referanser og historie slik at du ikke bruker inkompetente eller svindlerske økonomiske rådgivere. Men med all den forskjellige informasjonen som er tilgjengelig kan det å ta en gjennomtenkt økonomisk avgjørelse overvelmende. Her gjelder det å bruke god tid og ikke haste inn i det som er tilsynelatende «gode» tilbud.
  7. Ta beslutninger basert på følelser: Du er mest utsatt for å ta feil beslutninger økonomisk etter en stor livsendring (f. eks. sparken fra jobb eller skilsmisselse) eller når du føler deg presset. Kanskje investeringene dine har falt i verdi eller din nylige skilsmisselse gjør deg redd for å ikke få råd til det du har planlagt. Dette kan føre til at du legger titusenvis av kroner i et nytt økonomisk produkt, som du tror vil gi deg stor avkastning på kort tid. Bruk tiden og hold følelsene dine utenfor dine økonomiske beslutninger.
  8. Ikke skille klinten fra hveten: I ethvert fagfelt som du selv ikke er en ekspert, står du i fare for å falle for et råd fra noen som du tror er eksperter men som ikke egentlig er det. Du er den personen som er best til å håndtere din personlig økonomi. Du må utdanne deg selv og stole på deg selv!
  9. Utsette deg selv for katastrofal risiko: Du er sårbar hvis du og din familie ikke har forsikring til å betale store tap. Folk uten en sparebeholdning og en økonomisk fallskjerm kan ende opp med å miste mye. Ikke vent på en tragedie for å finne ut om du har nok kapital for å takle krisen. Sett av sparepenger og lag en bufferkonto som kan hjelpe deg under potensielle kriser som kan inntreffe.
  10. Fokusere for mye på penger: Å bruke for mye tanker på å tjene og spare penger kan forvrenge perspektivet ditt på hva som er viktig i livet. Penger er ikke første eller en gang andre prioritet i lykkelige folks liv. Din helse, relasjoner med familie og venner, karriere og interesser bør være viktigere.
Personlig økonomiSparing

Økonomibloggen

Økonomibloggen har som mål å hjelpe deg med å forstå komplekse finansielle konsepter, forbedre investeringsferdigheter, og å lære deg håndtering av penger i det hverdagslige livet.