Tjen penger på ting du ikke bruker lenger

De fleste har klær i skapet de ikke bruker lenger, et par ski som er for korte eller rulleskøyter som samler støv i kjelleren. Fremfor å oppbevare disse gjenstandene kan du tjene penger på å selge de til noen som har bruk for dem.

Økonomibloggen
Økonomibloggen

I dette innlegget vil vi gå gjennom det viktigste du trenger å vite dersom du vurderer å selge brukte gjenstander.

Stadig mer populært med bruktkjøp i Norge

Det har blitt mer populært blant nordmenn å kjøpe brukte bøker, møbler og sportsutstyr de siste årene, spesielt under koronapandemien. Det har også blitt mer utbredt å låne og leie ut ting vi bare trenger en sjelden gang, fremfor å kjøpe.

Anne Lise Stranden skriver på Forskning.no at Finn.no opplevde i fjor en kraftig økning på Torget, med en økning på 26 prosent. Finn.no har opplevd effekten av Norges-ferie de siste årene ved en stor økning i interesse for annonser for leie av hytter, båter, telt, kajakker, bobiler og campingvogner.

Finn ut hvilken tilstand gjenstanden er i

Sjansene for at du en gang har likt gjenstanden eller klærne du vurderer å selge, er relativt stor - det er sannsynligvis slik det har endt opp hjemme hos deg. Dersom du fortsatt liker det du skal selge godt, er det viktig at du er realistisk på tilstanden gjenstanden er i.

Spesielt hvis du selger flere gjenstander på samme plattform er det viktig at annonsene er ærlige og at gjenstandene har relativt god kvalitet slik at du unngår å få mistillit til annonsene. De følgende situasjonene bør du være særlig oppmerksom på:

  • Gjenstanden har en skade: se etter skader, merker og møkk. Gjør et forsøk på å fikse eller rengjøre gjenstanden. Dersom det ikke nytter bør du ta et bilde av skaden og beskrive den nøye, ellers kan du risikere å ikke få betalt for gjenstanden når salget gjennomføres.
  • Gjenstanden er gammel, men er ikke retro/vintage: Dersom gjenstanden er gammel er det greit å opplyse om det i annonsen og tilpasse prisen deretter.
  • Gjenstanden er uten merke: Gjenstander som er uten merke kan være vanskeligere å selge enn gjenstander med merke, fordi det er vanskelig å knytte kvaliteten til en merkevare. På den andre siden, dersom gjenstanden har et gjenkjennbart merke kan gjenstanden være desto mer verdt. Derfor bør du være oppmerksom på om gjenstanden har et spesielt merke eller er helt uten merke.

Velg plattformen du ønsker å selge på

Det er en rekke plattformer du kan bruke for å selge brukte gjenstander på. Særlig de siste par årene har det dukket opp flere og flere nisjeplattformer for å selge spesifikke gjenstander. Den desidert mest kjente og populære plattformen i Norge er Finn.no, som har annonser med alle typer forskjellige gjenstander. I tillegg til Finn er populære plattformer Tise, Bookis, Airbnb, Nabobil og Bilringen. Sjekk gjerne ut innlegget under for å se mer informasjon om hver plattform:

9 plattformer hvor du kan selge dine brukte gjenstander
Det har blitt mer populært blant nordmenn å kjøpe brukte bøker, møbler og sportsutstyr de siste årene. Du kan enkelt tjene penger ved å selge klær du ikke lenger bruker eller gjenstander som bare står og samler støv.

Sørg for å bruke bilder som viser gjenstanden godt

For å få fanget interessen til potensielle kjøpere er det avgjørende at gjenstanden presenteres på en god måte. Du trenger bilder som viser den faktiske tilstanden til gjenstanden og gjerne gjenstanden i bruk. Det anbefales at du ikke bruker typiske produktbilder direkte fra butikken, fordi dette ikke viser kjøperen hvilken tilstand gjenstanden er i.

Dersom det er klær du skal selge er det fordelaktig å vise presentere hvordan fargene faktisk ser ut og faktisk størrelse. Du bør streve etter å ta bilder med god kvalitet, godt lys og fra flere vinkler. Husk å ta bilder av skader for å unngå overraskelser i salgsøyeblikket.

Sett en realistisk pris

Alle foretrekker en god deal, særlig når det gjelder brukte gjenstander. Med den økende populariteten av salg og kjøp av brukte varer er det viktig at gjenstandene du ønsker å selge prises riktig.

Det er viktig at du gjør en sjekk på de plattformene hvor tilsvarende gjenstander sannsynligvis er lagt ut for salg. Se hvilken pris tilsvarende gjenstander har, merk deg tilstanden til de gjenstandene og hvor mange liknende gjenstander som ligger ute for salg. Dette gir deg referansepunkter du kan bruke når du skal sette prisen på gjenstanden du legger ut for salg.

Dersom målet ditt er å gjøre et raskt salg, anbefales at du senker prisen ytterligere.

SparingPersonlig økonomiEntreprenørskap

Økonomibloggen

Økonomibloggen har som mål å hjelpe deg med å forstå komplekse finansielle konsepter, forbedre investeringsferdigheter, og å lære deg håndtering av penger i det hverdagslige livet.