Reduser matutgifter ved disse enkle tipsene

Matutgifter utgjør for mange en stor andel av månedens budsjett og oppleves vanskelig å kutte ned på. Her vil det presenteres enkle tips både når det gjelder å spise ute på restaurant og ved dagligvarehandelen i hjemmet.

Økonomibloggen
Økonomibloggen

Matutgifter ved å spise ute på restaurant eller take-away

Å spise måltider ute på restaurant eller bestille take-away kan være tidsbesparende, men de kan føre til at det hoper seg opp med utgifter hvis det gjøres for ofte. Å spise ute er luksuriøst – tenk på det som å ansette noen til å handle inn råvarer, lage maten, og ta oppvasken for deg. Selvfølgelig, noen mennekser enten hater å lage mat eller ikke har tilstrekkelig tid, plass eller energi til å gjøre mye på kjøkkenet. Hvis dette høres ut som deg, velg restauranter med forsiktighet og bestill fra menyen fornuftig.

Her er noen enkle tips for å spise ute:

  • Unngå drikke, spesielt alkohol. De fleste restauranter mottar enorme fortjenester på drikkevarer. Drikk vann fremfor andre drikkevarer. (Vann er godt for helsen og det reduserer sannsynligheten for at du ønsker en lur etter måltidet.)
  • Bestill vegetar. Vegetar-retter koster generelt mindre enn kjøttbaserte retter (og de er generelt sunnere for deg).
  • Unngå forrett og dessert. Dette betyr ikke at du skal leve kun på brød og vann. Du kan selvfølgelig ta en dessert – gjerne litt vin også, men for spesielle anledninger! Prøv å ikke bestill dessert til hvert måltid. Prøv å spis forretter og dessert hjemme, hvor de er betydlig billigere enn på en restaurant.

Spis sunt hjemme uten å bruke en formue

Matutgifter kan for mange husholdninger være store og tilsynelatende vanskelig å unngå, siden alle husholdninger trenger mat. Når det er sagt er det likevel store penger å spare på å være bevisst på hva man kjøper og hva man faktisk trenger. De fleste daglivarekjeder i Norge har egenproduserte merker på matvarer som er det billigste alternativet i butikken. Samtidig er det lett å bli lurt av misvisende priser på ulike mengder av varer.

Her er noen enkle tips for handling av dagligvarer:

  • Se etter det billigste alternativet. De aller fleste dagligvarekjeder har billige alternativ som er betydelig billigere enn konkurrentene og samtidig like god kvalitet. Eksempler her er First Price-produkter (Norgesgruppen), Coop-produkter eller Prima-produkter (Rema 1000).
  • Benytt deg av fordelsprogrammer. Fordelsprogrammer gir deg en rekke tilbud og billigere kjøp ved å kjøpe varer i en bestemt butikk. Eksempler på slike fordelsprogram er Æ-appen (Rema 1000) eller Trumf (Norgesgruppen).
  • Se alltid på kiloprisen. Mange varer har misvisende priser i forhold til konkurrerende varer. Der en vare ser tilsynelatende dyrere ut enn en annen, kan raskt være et billigere alternativ i mengde dersom man ser på kiloprisen. Særlig hvis det er varer som har god holdbarhet, lønner det seg ofte å kjøpe store pakker av en vare.
  • Unngå impulskjøp. For å unngå at du blir fristet for å kjøpe varer som du egentlig ikke trenger, er det noen enkle taktikker som du kan ta i bruk. Sørg for å gå på butikken med mett mage, en sulten mage kan ofte vekke lysten på noe søtt og godt. Lag en handleliste på alt du trenger gjennom uka og hold deg til denne under handlingen.

Et steg nærmere dine sparemål

Reduksjon av matutgifter er et steg på veien til å nå sparemålene dine, men ofte kreves det flere tiltak for å faktisk utgjøre den store forskjellen mot målene dine. De største andelene av utgifter som det er enklest å forandre på, er tilknyttet forbruksvanene dine. Det å aktivt gå inn å endre livsstilen sin slik at man har gode forbruksvaner, kan ofte være avgjørende for å spare store mengder.

Personlig økonomiSparing

Økonomibloggen

Økonomibloggen har som mål å hjelpe deg med å forstå komplekse finansielle konsepter, forbedre investeringsferdigheter, og å lære deg håndtering av penger i det hverdagslige livet.