Gjeld som spiser opp pengene dine

Hvorfor låner du penger? Vanligvis låner du penger fordi du ikke har nok penger til å kjøpe noe du vil ha eller trenger – for eksempel bolig. Hvis du vil kjøpe en bolig, så vil de aller fleste trenge flere millioner. Ikke mange har disse summene tilgjengelig i sparepenger. Så ved å bruke lån til deler av totalbeløpet så gjør det deg i stand til å kjøpe boligen, men det gir deg ofte en gjeld som ikke er like vennlig for privatøkonomien.

Hva med en ny bil? En rask tur til din lokale bilforhandler gir deg fort informasjon om at du trenger et 5- eller 6-sifret beløp for å få den bilen du ønsker. Til tross for at flere mennesker har penger for å betale for det enn f.eks. en bolig, hva hvis du ikke har mulighet til å betale det? Bør du finansiere bilen på samme måte som finansiering av boligen?

Vær kritisk til råd fra selgere

Bilforhandlerne og bankene som er ivrige til å gi deg et billån sier at du fortjener og har råd til å kjøre en fin og ny bil. Men å følge disse rådene er ikke alltid fornuftig og rasjonelt. Det er en stor forskjell på å låne penger for noe som representerer en langtidsinvestering og låne penger for korttidskonsum.

Hvis du bruker f.eks. 15 000 kr på en ferie, så er de pengene borte. Poof! Du har kanskje fått ferieminner og bilder, men ingen finansiell verdi har du fått av pengene du brukte på ferien. Du sier «Men, ferier gjør meg uthvilt og gjør meg mer produktiv til når jeg kommer tilbake. Ferien betaler altså for seg selv!» For mange er ferier og opplevelser en viktig del av livet og man ønsker å bruke penger på dette. Men det er viktig å ha et bevisst forhold til hva pengene du bruker gir deg tilbake av verdi.

Konsumentlån er kortsiktig

Du er i stand til å ta flere ferier gjennom livet ditt dersom du sparer penger i forveien. Hvis du kommer inn i dårlige vaner med å låne penger og betale utgifter tilknyttet ferier, biler, klær og andre konsumentmetoder, vil du bruke mestparten av din fremtidige inntekt til å betale tilbake gjeld og renter. Dette gir deg mye mindre muligheter for å bruke penger for å nå dine mål.

Den relativt høye renten som banker og andre lånegivere tilbyr for dårlig (konsument) gjeld er en av årsakene til at du er mindre i stand til å spare penger når du har slik gjeld. Ikke bare gir konsumlån via kredittkort, billån eller andre typer lån, deg en relativt høy rente, men den er heller ikke fradragsberettighet.

God gjeld

God gjeld derimot, som brukes for å kjøpe eiendom eller mindre bedrifter, er generelt tilgjengelig med lavere renter enn dårlig gjeld. Hvis den kapitalen forvaltes på en god måte, vil investeringer ofte øke i verdi. Lån for å betale for utdanningsutgifter gir også mening. Utdanning er generelt en god langtidsinvestering, fordi det kan øke ditt inntektspotensial. Studielån er dessuten rentefritt i studieperioden.

Beregning av hvor mye gjeld du har relativt til din årlige inntekt er en fornuftig måte å måle gjeldstyngden. Ignorer, for denne gangen, god gjeld – lånene du har via eiendom, bedrift, utdanning etc. Det blir fokusert her på dårlig gjeld, høy-rentelånene som brukes for å kjøpe varer som synker i verdi.

Dårlig gjeld-forholdet

For å beregne Dårlig gjeld-forholdet; divider din dårlige gjeld med din årlige inntekt. For eksempel, anta at du tjener 400 000 kr årlig. Med kredittkort og billån har du 200 000 kr i gjeld. I dette tilfellet, vil din dårlige gjeld representere 50 prosent av din årlige inntekt.

Den finansielle perfekt mengden av dårlig gjeld er null. Så ved å ha et bevisst forhold til sin dårlige gjeld og hva pengene dine finansierer, kan man styrke sin finansielle helse. Jobb derfor aktivt med å senke Dårlig gjeld-forholdet til et minimalt nivå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *