4 forbruksvaner som hjelpe din privatøkonomi

Det å bruke penger er overraskende enkelt å gjøre – og kan ha store konsekvenser dersom man ikke har et bevisst forhold til forbruket sitt.

Økonomibloggen
Økonomibloggen

Med alt fra ett-klikk kjøp på nett, raske stopp for å spise og impulskjøp i butikken, er det åpenbart mulig å bruke en hel lønning i løpet av én dag uten å oppdage det selv. Men bare fordi det er enkelt å forbruke penger uten å tenke over det, så trenger ikke du å bli et offer for det. Følgende forbruksvaner kan hjelpe deg å motstå impulskjøp lenge nok til at du husker hva du faktisk verdsetter høyest.

Kalkulér kostnader i timer brukt

Mens penger kan erstattes, kan bare tid bli brukt, ikke tjent. Det er derfor fordelsmessig å begynne å tenke på priser i form av timer, isteden for kroner. Å huske at du allerede har byttet tiden din for penger to planlegger å bruke, kan hjelpe deg å holde pengene i lommen.

Vicki Robin og Joe Dominguez populariserte denne strategien i boken Your Money or Your Life, hvor de konstruerer at tiden din bokstavelig talt er penger, siden du bytter tiden bort for å få penger. Når du kalkulerer kostnader i timer brukt, bestemmer du mengden penger du tjener og sammenlikner dette tallet med kostnaden av varer og tjenester du ønsker å kjøpe. Med denne kalkulasjonen, har du en bedre sans for hvor mye tid ethvert kjøp koster deg.

Vær klar over hvorfor du kjøper ting

Spise og handling kan begge føles veldig godt i øyeblikket, helt til det punktet hvor du ignorer ethvert signal som forteller deg at du har fått nok. Akkurat som spising, bruker vi ofte penger for å endre vår emosjonelle status. Og i begge situasjoner, er det store industrier som prøver å få oss til å ignorere signalene om at vi har fått nok og motivere oss til å kjøpe mer.

For å motvirke dette, kan du ta i bruk små lapper. Plasser disse kortene på steder som du ser når du er i ferd med å bruke penger. For eksempel, plasser en lapp i lommeboken din, en på laptop’en din eller en lapp festet til telefonen din. På hver lapp, skriv ned spørsmål til deg selv, for eksempel:

  • Hvorfor ønsker jeg å kjøpe dette?
  • Hvilket problem forventer jeg at dette kjøpet løser?
  • Hvordan forventer jeg å føle meg etter dette kjøpet?
  • Hvor lenge forventer jeg å eie/bruke denne varen?
  • Eier jeg allerede noe liknende?
  • Kan jeg gjenoppleve denne følelsen uten å bruke penger?
  • Kan jeg gjenoppleve denne følelsen ved å bruke mindre penger?

Det er viktig å sjekke med seg selv for å forstå hvorfor du konsumerer slik at du kan stoppe dersom det er det du ikke egentlig ønsker.

Lag en ønskeliste over kjøp

Det er et god grunn til hvorfor «vent litt før du kjøper» er et klassisk personlig økonomisk råd. Tving deg selv til å vente med å bestemme om du faktisk ønsker å bruke penger på den aktuelle varen.

Derimot, hvis du har en gang har prøvd en slik regel for deg selv, husker du nok trolig den «Jeg vil ikke vente!»-reaksjonen som kan forhaste hele prosessen. Uansett om du kanskje er bevisst på disse impulsdrevne situasjonene, kan det være tøft å stå i en situasjon der du insisterer på å ikke kjøpe en vare.

En metode som er både beroligende og som gjør at et kjøp smaker bedre, er en ønskeliste over kjøp. Når du finner noe du absolutt vil kjøpe, skriv det raskt ned, hvor og når du fant varen, samt hvor mye den kostet. Når varen er skrevet ned, sett en dato alt fra 24 timer til 30 dager inn i fremtiden som du skal komme tilbake og fullføre kjøpet hvis du fortsatt ønsker varen.

Vær klar over pengebeholdningen din

Å distansere seg fra penger er enkelt, spesielt å vårt sterk økende kontantløse samfunn – som gjør det vanskelig å motstå forbruk av penger. Men å gjenkjenne tiden et kjøp koster deg, spørre deg selv hvorfor du kjøper, og å sørge for at du faktisk ønsker å kjøpe varen med en ønskeliste, er alle metoder som kan stanse begjæret og forbruket ditt.

Personlig økonomiSparing

Økonomibloggen

Økonomibloggen har som mål å hjelpe deg med å forstå komplekse finansielle konsepter, forbedre investeringsferdigheter, og å lære deg håndtering av penger i det hverdagslige livet.