3 forbruksvaner for å spare penger

Bruker du mye penger på ting du egentlig ikke trenger? Forstår du ikke hvor pengene tar veien? Da er det kanskje på tid å få oversikt over forbruket og hva pengene faktisk går til. Her vil det bli presentert 3 forbruksvaner som hjelpe deg å minimere forbruket og maksimere sparemuligheten.

Økonomibloggen
Økonomibloggen

Hvordan man skal kutte forbruk er individuelt

Å fortelle deg hvordan og hvor man skal bruke penger er risikabelt å gjøre, fordi de fleste liker å bruke penger og hater å bli fortalt hva de skal gjøre. Du vil bli glad for å høre at vi ikke forteller deg nøyaktig hva du må kutte av forbruket for å spare mer og nå dine økonomiske mål. Det vil derimot bli diskutert flere forbruksvaner som er velprøvd og fungerer for andre folk. Den siste beslutningen på hva man skal kutte av pengebruk står til syvende og sist på deg alene. Bare du kan avgjøre hva som er viktig for deg og hva som er mindre viktig.

Dersom du bruker for mye og bruker penger uklokt, setter du press på inntekten din og etablerer ugunstige forbruksvaner. Sparepenger forsvinner, gjeld kan vokse, og du når ikke dine økonomiske mål.

Hvis du dykker for raskt inn i detaljer, kan du raskt miste det store bildet. Så før vi hopper inn i spesifikke områder hvor du kan kutte budsjettet, vil vi ta for oss fire overordne punkter for fornuftig pengebruk.

Lev innenfor dine grenser

Å bruke for mye penger er et relativt problem. To personer kan begge bruke 300 000 kroner hver år og fortsatt ha betraktelig ulike økonomiske situasjoner. Hvordan? Anta at den ene tjener 450 000 kroner årlig, mens den andre tjener 250 000 kroner. Den som har en inntekt på 450 000 sparer 150 000 kroner hvert år. Mens den andre som har en inntekt på 250 000 akkumulerer 50 000 kroner i gjeld (eller bruker den tilsvarende summen av sparepenger). Så bruk penger innenfor dine grenser.

Ikke la andres forbruksvaner påvirke dine vaner. Enkelte personer – og du vet hvem de er – bringer ut den store pengebrukeren i deg. Gjør noe annet med dem enn å shoppe eller bruke penger. Hvis du ikke kan finne noen andre aktiviteter å dele med dem, prøv å shoppe med en begrenset mengde penger eller ikke noen kredittkort. På den måten så unngår du å overbruke penger på impuls.

Forbruksvaner som gjør at du ser etter de beste verdiene

Man kan finne høy kvalitet og lav kostnad i samme produkt. Samtidig, å betale dyre priser er ingen garanti for at du får et produkt av høy kvalitet. Biler er et godt eksempel. Uavhengig om du kjøper en sedan, en sportsbil, eller en luksusbil, noen biler er mer drivstoff-effektive og billigere å bruke enn biler med samme pris.

Når du vurderer kostnaden til et produkt eller en tjeneste, tenk på totalen, altså de langsiktige kostnadene. Anta at du sammenlikner kjøpet av to brukte biler: en sedan, som koster 170 000 kroner, og en kabriolet som koster 150 000 kroner. På overflaten oppfattes kabrioleten som billigere. Men prisen du betaler for en bil er bare en liten del av hva bilen faktisk koster deg over tid. Hvis kabrioleten har store vedlikeholdskostnader og forsikringskostnader kan det fort ende opp med å koste deg mer enn sedanen vil gjøre. Noen ganger vil det å betale mer penger i førsteomgang for et produkt med høyere kvalitet gagne økonomien din på lang sikt.

Spar penger ved å handle fornuftig

Hvis du ønsker å redusere det totale forbruket ditt, f. eks. 10 prosent, kan du kutte alle av dine utgifter med 10 prosent. Eller du kan nå ditt 10-prosent mål ved å kutte noen kategorier mye og andre ikke i det hele tatt. Du trenger å sette prioriteringer og ta valg om hvor du vil og hvor du ikke vil bruke pengene dine.

Hva du bruker pengene dine på er noen ganger en vanesak heller enn en sak om hva du faktisk ønsker deg eller trenger. For eksempel, noen mennesker kjøper ting på hvilken som helst butikk som er nærme dem.

Å eliminere unødvendige utgifter betyr ikke direkte å kutte ut kjøp, men det innebærer at du kan spare store penger ved å kjøpe på tilbud eller i store mengder. Noen butikker spesialiserer seg på å selge store pakker og store mengder av produkter til en lavere pris. Hvis du er singel, kjøp store mengder varer med enn venn og splitt mengden av varene mellom dere to.

Personlig økonomiSparing

Økonomibloggen

Økonomibloggen har som mål å hjelpe deg med å forstå komplekse finansielle konsepter, forbedre investeringsferdigheter, og å lære deg håndtering av penger i det hverdagslige livet.