14 bokanbefalinger av Bill Gates

Bill Gates, som er grunnlegger av Microsoft og en av verdens rikeste menn, viker ikke unna å lese. Snarere leser han mer enn 50 bøker hvert år. Men svært få bøker når topplisten over Bill Gates-bokanbefaling på slutten av året. Nedenfor er listen over bøker anbefalt av Bill Gates i 2022.

Økonomibloggen
Økonomibloggen
 1. The Choice ( Lenke )
 2. Cloud Atlas ( Lenke )
 3. The Ride of a Lifetime ( Lenke )
 4. The Great Influenza ( Lenke )
 5. Good Economics for Hard Times ( Lenke)
 6. I Contain Multitudes: The Microbes Within Us and a Grander View of Life ( Lenke )
 7. When Breath Becomes Air ( Lenke )
 8. Seveneves ( Lenke )
 9. Sustainable Materials with Both Eyes Open ( Lenke)
 10. Interventions: A Life in War and Peace ( Lenke )
 11. Epic Measures: One Doctor, Seven Billion Patients ( Lenke)
 12. Sapiens: A Brief History of Humankind ( Lenke )
 13. Should we eat meat? ( Lenke )
 14. The Vital Question ( Lenke)

La oss diskutere hver enkelt av Bill Gates-bøkene i detalj sammen med de viktigste hovedtrekkene og tanker om bøkene.

1 – The Choice

av Dr. Edith Eva Eger

Om boken

Denne boken forteller den bemerkelsesverdige reisen til en nazistisk holocaust-overlevende (Dr. Eger) som viser hvordan enorm styrke og mot hjalp henne med å overvinne den grufulle opplevelsen av konsentrasjonsleirene for til slutt å bli en eminent psykolog.

Anmeldelse

Denne boken er et personlig memoar om en overlevende fra holocaust som skildrer det sanne bildet av brutaliteten jødene gjennomgikk under krigen. Forfatteren forteller hvordan kampen og lidelsen hun møtte i nazistenes konsentrasjonsleir forfulgte henne i årevis. Imidlertid viste hun bemerkelsesverdig emosjonell bedring for å takle minnene fra sin grufulle fortid for å endelig gå videre i livet. På denne måten eksemplifiserte hun at historien om livet vårt ikke er definert av det som skjedde med oss, snarere skulle det handle om hvor godt vi var i stand til å takle utfordringene i den. Med andre ord, vi kan kanskje ikke endre det som skjer med oss, men vi kan definitivt ta et valg om hvordan det påvirker oss.

2 – Cloud Atlas

av David Mitchell

Om boken

Denne boken er en samling som består av seks noveller som er tydelig forskjellige fra hverandre og likevel på mirakuløst vis smidd sammen av forfatteren. Det er en fantastisk blanding av forskjellige skrivestiler.

Anmeldelse

Forfatteren brukte forskjellige fortellerstiler for hver av de seks historiene, noe som gjør boken desto mer verdt å lese. Den første historien er skrevet som en journal, den andre som et brev, den tredje er en slags thriller/kriminalroman, den fjerde er en memoarbok, den femte i Q&A-formatet, og den sjette er en fiktiv historie. Han har brukt en ukonvensjonell fortellerstruktur for å presentere en kompleks og likevel overbevisende fortelling, som reiser gjennom forskjellige liv. Hver novelle, bortsett fra den sjette historien, er delt opp i to deler der oppfølgingsdelen av historiene er fullført i synkende rekkefølge, dvs. sjette, femte, fjerde, tredje, andre og første. Totalt sett blir det en merkelig og spennende opplevelse for deg som leser.

3 – The Ride of a Lifetime

av Robert Iger

Om boken

Boken forteller historien om Robert Iger fra den gang han startet som administrerende direktør i Walt Disney i 2005. Den beskriver hvordan han overvant utfordringene med å gjenoppfinne og etablere Walt Disney som et av de mest elskede selskapene i verden.

Anmeldelse

Dette er en selvbiografisk beretning om Robert Igers periode som administrerende direktør i Walt Disney, og den forteller om hans bemerkelsesverdige profesjonelle karriere, liv og positive syn. Han har rammet inn bokinnholdet i form av noen veldig spennende ledertimer med fokus på hans periode i Disney. Dessuten er et annet fascinerende aspekt ved boken fortellingen om hvordan Iger klarte å sikre seg noen av de største oppkjøpene gjort av Disney – Pixar, Marvel og Lucasfilm. Kort fortalt vil denne boken ta deg med på en reise med Iger, og etter hvert vil du forstå hva han tror på og hvorfor han gjør det. Det er uten tvil en av de fineste memoarene du vil komme over.

4 – The Great Influenza

av John M. Barry

Om boken

Boken gir en intens fortelling om et av de mest dødelige influensavirusene som brøt ut i USA på slutten av første verdenskrig og deretter eksploderte og resulterte i døden til nærmere 100 millioner mennesker.

Anmeldelse

Denne boken reflekterer over den dødelige spanskesyken som varte fra februar 1918 til april 1920 og infiserte rundt 500 millioner mennesker og sto for døden til nærmere 1/5 av de infiserte menneskene, noe som gjør den til en av de dødeligste pandemiene i historien. Den gir et fascinerende innblikk i pandemien og forteller hvordan viruset spredte seg og hvordan legene, så vel som forskerne, kom sammen for å kjempe mot den globale helsekrisen. På en måte er denne boken en fortelling om seier midt i tragedie, som bekrefter at vi som samfunn kan konfrontere og også overleve en pandemi forutsatt at vi tar den riktige tilnærmingen på en disiplinert måte.

5 – Good Economics for Hard Times

av Abhijit V. Banerjee og Esther Duflo

Om boken

I denne boken utforsker romanprisvinnerduoen av mann og kone moderne økonomi ved hjelp av data og fakta for å forstå hvilke tiltak som bør iverksettes i vanskelige tider.

Anmeldelse

Boken starter med en selvsikker påstand fra forfatterne om at de stoler på deres fordommer og meninger. Forfatterne har referert til den siste økonomiske forskningen for hvert enkelt emne før de kom frem til en intellektuelt ærlig tolkning, noe som gjør denne boken til den perfekte læreboken for økonomi som kan studeres og undervises i. I denne boken vil du bli kjent med hvorfor og hvordan populistiske idéer fungerer og hvorfor disse idéene er så feilaktige. Den forteller også hvordan regjeringen til tider må velge økonomisk vekst på bekostning av fellesskapet. Kort sagt gir denne boken oss innsikt i gjeldende økonomiske utfordringer og hjelper oss å bygge kapasitet til å løse faktiske sosiale så vel som økonomiske problemer.

6 – I Contain Multitudes

av Ed Young

Anmeldelse

Denne boken er nummer én på Bill Gates anbefalte bokliste. Bill Gates nevnte at denne boken er så vakkert skrevet at den vil trollbinde leserne med det virkelige "store synet på livet" og ikke "med forenklede forklaringer."

7 – When Breathe Becomes Air

av Paul Kalanithi

Anmeldelse

Denne boken er på andre plass på anbefalingslisten. I løpet av sine siste dager skrev Paul Kalanithi denne oppsiktsvekkende boken om meningen med livet, det korte livet vi lever i, og hvorfor det er viktig å ha en hensikt. Bill Gates bemerket at han var trollbundet av utholdenheten forfatteren viste ved å skrive denne boken mens sistnevnte var døende.

8 – Seveneves

av Neal Stephenson

Anmeldelse

Få bøker tar deg til en ny dimensjon av tenkning og endrer perspektivet ditt totalt. Denne boken vil lære deg hvordan du endrer ditt perspektiv om livet og hvorfor det er viktig å tenke på alt fra ulike synspunkt. Tenk om verden ville ende to år fra nå, ville du prioritere på samme måte med oppgaver som du gjorde før du kjente verdens kollaps?

9 – Sustainable Materials with Both Eyes Open

av Julian M. Allwood og Jonathan M. Cullen

Anmeldelse

Hvis du noen gang har lurt på resirkulering og gjenbruk og ikke kunne finne ut hva som er bedre og hvorfor, så vil denne boken vil kaste lys som vil lyse opp sinnet ditt. Når vi blir kvitt bilen eller kjøleskapet, hvor mye kan vi fortsatt gjenbruke og gi en total omforming.

10 – Interventions: A Life in War and Peace

av Kofi Annan

Anmeldelse

Denne boken er helt annerledes enn de andre bøkene. Det handler om diplomati. Den handler om Kofi Annans arbeid i FN i 10 lange år. Denne boken kan imponere Bill Gates fordi den skildrer et helhetlig bilde av hvordan Annan arbeidet, hvordan han arbeidet blant medlemslandene og overbeviste dem om verdensfred.

11 – Epic Measures: One Doctor, Seven Billion Patients

av Jeremy Smith

Anmeldelse

Hvis du noen gang er interessert i Chris Murray og hans arbeid, er dette boken anbefalt av Bill Gates; du bør lese. Det er en revolusjonerende bok om hvordan alle sin helse er truet og hvordan vi kollektivt endrer det. Ifølge forfatteren av boken er Murrays innsats utrolig, og det kan kalles et svært uavhengig verk.

12 – Sapiens: A Brief History of Humankind

av Yuval Noah Harari

Anmeldelse

Som mennesker falt vi ikke bare ut av havet på en solskinnsdag. Vi utviklet oss. Vi modnet. Og hvis noen ville sitte sammen med deg og fortelle deg hvordan du har blitt denne "homo-sapiens", ville du ikke vært interessert i svaret? Denne boken anbefalt av Bill Gates er akkurat det. Forfatteren forteller historien vår på en så vakker måte at du ikke kan legge den fra deg.

13 – Should we eat meat?

av Vaclav Smil

Anmeldelse

Denne boken er for alle – fra veganere til kjøttetere. Hvis du spiser kjøtt eller ikke spiser kjøtt, må du vite om du i det hele tatt bør spise kjøtt. I følge Gates er dette den mest omfattende boken om emnet siden forfatteren dekker emnet fra alle vinkler. Du er kanskje ikke enig i alt, men å være klar over hva du putter inn i kroppen din er en viktig ting å se på.

14 – The Vital Question

av Nick Lane

Anmeldelse

Denne boken vil hjelpe deg å se på opprinnelsen til cellelivet. Og denne boken snakker ikke bare om ren teori; med hver teori presenterer forfatteren datapunkter som støtter teorien. Du vil også vite om utviklingen av eukaryoter og hvordan bruken av energi i celler har blitt utviklet.

EntreprenørskapLedelseMarkederProduktivitet

Økonomibloggen

Økonomibloggen har som mål å hjelpe deg med å forstå komplekse finansielle konsepter, forbedre investeringsferdigheter, og å lære deg håndtering av penger i det hverdagslige livet.